درباره دفتر کشاورزی

دفتر کشاورزی اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی خراسان رضوی

Innovative and Productive Agriculture Department

 

سمیرا سبزواری

سمت: رئیس دفتر کشاورزی

با  ابلاغ  قائم مقام محترم وزیر و معاون محترم برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی خراسان رضوی در بهمن ماه 1402 به عنوان پایلوت تصمیم سازی، هماهنگی، انعکاس مسائل ذیربط با بخش کشاورزی و ارائه برنامه عملیاتی به وزارت جهاد کشاورزی انتخاب گردید.

اتاق خراسان رضوی، بلافاصله پس از ابلاغ، دفتر کشاورزی خود را (با رویکرد کشاورزی نوآور و بهره ور)، فعال  نمود.

این دفتر بر پایه همگرایی بین سه رکن اصلی،  "ایده پرداز- سرمایه گذار و سرمایه پذیر" فعالیت خود را با هدف ارتقاء جایگاه اتاق در بخش کشاورزی استان به عنوان پارلمان بخش خصوصی از اواخر بهمن ماه سال 1402 آغاز نمود.

از مهم ترین ﻣﻮاﻧﻊ و ﻣﺸﻜﻼت ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ رﺷﺪ ﺗﻮﻟﻴﺪ و سرمایه گذاری در این بخش و ﻋﺪم ﺗﺤﻘﻖ برخی اﻫﺪاف ﺗﻮﺳﻌﻪ
 می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اﻣﻨﻴﺖ پایین سرمایه گذاری در این بخش
  • ﻣﺎﻟﻜﻴﺖ اراﺿﻲ ﻛﺸﺎورزی و نظام خرده مالکی حاکم بر این بخش
  • ﻛﻮﭼﻜﻲ واﺣﺪﻫﺎی بهره برداری، کم سوادی و ﺑﺎﻻ ﺑﻮدن ﺳﻦ بهره برداران
  • ﻣﺤﺪودﻳﺖ و ﺗﺨﺮﻳﺐ ﻣﻨﺎﺑﻊ آب وخاک و از ﺑﻴﻦ رﻓﺘﻦ ﭘﻮﺷﺶ ﮔﻴﺎﻫﻲ و ﻛﻤﺒﻮد شدید منابع آبی
  • ﻋﺪم ﺛﺒﺎت اﻗﺘﺼﺎد ﻛﻼن، بهره وری ﭘﺎﻳﻴﻦ، درآﻣﺪ ﭘﺎﻳﻴﻦ بهره برداران، ﻛﻤﺒﻮد ﻧﻴﺮوی ﻓﻨﻲ، ﺿﻌﻒ بازار رسانی و رﻳﺴﻚ ﺑﺎﻻی ﺗﻮﻟﻴﺪ

یکی از علل اصلی تمایل اندک سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی را میتوان عدم آگاهی و شناخت ایشان از فرصت ها و پتانسیل های سرمایه گذاری در این بخش در کشور و استان دانست.فرصت های  نهفته ای که اگر به درستی شناسایی و در قالب پروژه های اقتصادی و سودآور معرفی و پیشنهاد شوند می تواند منجر به هدایت جریان سرمایه های داخلی و خارجی به بخش کشاورزی شود. دستیابی به فرصت های سرمایه گذاری مناسب و پر کردن خلأ اطلاعاتی موجود در این زمینه مستلزم برقراری پیوند مناسب بین ایده پردازان، علاقه مندان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و متقاضیان سرمایه می باشد.

قطعاً رشد در بخش های اقتصادی استان و بالاخص بخش کشاورزی در شرایط فعلی، تنها مبتنی بر سرمایه گذاری و تحقق بهره وری این بخش رخ خواهد داد و پارلمان بخش خصوصی با نقش ویژه ی خود در همگرایی و هم افزایی در نفوذ فناوری و نوآوری و نظام تدبیر صحیح می تواند گام های موثری در رشد و شکوفایی بخش کشاورزی استان ایفا نماید.

با توجه به بحران منابع آبی در استان، گذار از کشاورزی سنتی فعلی با بهره وری پایین در بیشتر سطوح و با هدررفت بالای منابع و حرکت به سمت کشاورزی نوین، نوارو و بهره ور با شیوه های روز دنیا مبتنی بر دانش و با حفظ منابع گریزناپذیر است.

دفتر کشاورزی طرح ها و برنامه های اجرایی خود را با  گسترش رویکرد کشاورزی نوین مبتی بر علم در چارچوب توسعه پایدار،  افزایش بهره وری و بهبود راندمان تولید،  حفظ منابع طبیعی بالاخص منابع آب،  کاهش هدررفت در زنجیره تولید انتقال و توزیع،  ارتقاء سطح دانش و آگاهی بهره برداران و حرکت در مسیر جذب سرمایه گذاری بیشتر در این بخش در استان و رفع موانع و مشکلات ورود سرمایه به این بخش  با استفاده از تجربه و دانش فعالان و ذینفعان کشاورزی و مراکز و نهادهای تحقیقاتی و علمی و (در تمامی ابعاد با نگاه ویژه به بحران منابع آبی در استان)، در دست تهیه و تدوین دارد.

این دفتر از تجربه و دانش فعالان و ذینفعان بخش کشاورزی استان و مراکز و نهادهای تحقیقاتی و علمی نیز استفاده خواهد نمود تا  اطلاعات و امکانات مورد نیاز را در چارچوب شرح وظایف خود در اختیار ذینفعان قرار دهد.

 

چند برنامه اولویت دار اجرایی دفتر کشاورزی اتاق

  • اقدام در توسعه زنجیره محصولات گلخانه ای و محیط های کنترل شده به عنوان یک روش مدیریتی در بالا بردن کارآیی مصرف آب و افزایش بهره وری تولید با انتخاب یک شهرستان به عنوان پایلوت
  • اقدام در جهت تاسیس کنسرسیوم زنجیره تامین نهاده های در استان با مشارکت همه ذینفعان و فعالان این حوزه به عنوان پایلوت کشوری
  • استفاده از ظرفیت پارلمان بخش خصوصی در شناسایی و معرفی ظرفیت ها و فرصت های سرمایه گذاری بخش کشاورزی استان و جذب سرمایه جدید در این بخش با مدنظر قرار دادن طرح های اولویت دار بر اساس سه مولفه اصلی: درآمدزایی، اشتغال پایدار موثر، حفظ و صرفه جویی در مصرف منابع، بالاخص منایع آبی و حرکت به سمت حفظ و پایداری منابع آب استان
  • اقدام در جهت برندسازی و مدیریت زنجیره ارزش محصولات استراتژیک استان
  • برگزاری سلسه نشست های نوآوری و بهره وری بخش کشاورزی با هدف انتقال آخرین تجربیات

 

دانلود اپلیکیشن اتاق بازرگانی