تقدیر از 5 طرح برتر حوزه مهندسی در آیین بزرگداشت «روز ملی مهندس»

تقدیر از 5 طرح برتر حوزه مهندسی در آیین بزرگداشت «روز ملی مهندس»
نویسنده خبر : روابط عمومی تاریخ بارگذاری : چهارشنبه ، 06 اسفند 1399

تقدیر از 5 طرح برتر حوزه مهندسی در آیین بزرگداشت «روز ملی مهندس»

هفتمین آیین بزرگداشت روز ملی «مهندس» با حضور تعدادی از کارآفرینان موفق و فارغ التحصیلان رشته‌های مهندسی، در محل اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزاری شد. در این مراسم از نخبگان حوزه مهندسی و پیشکسوتان این عرصه تقدیر به عمل آمد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی؛ «محسن خندان دل»، رئیس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق بازرگانی استان در ابتدای این مراسم با اشاره به نقش مهندسان در پیشبرد امور کشور گفت: معتقدیم برای فائق آمدن بر مشکلات کشور، باید از مسیرهای مهندسی شده عبور کنیم.

وی با بیان اینکه قدرشناسی از جامعه نخبگان مهندسی، منجر به میهن پرستی و تربیت نسل رو به رشد آینده می شود، افزود: هر ساله مراسم تقدیر از مهندسان را در قالب گردهمایی بزرگی برگزار می کردیم اما امسال به خاطر شیوع بیماری کووید 19 مراسمی محدود برگزار می شود. امروز و در مراسم امسال، از ارائه دهندگان 5 طرح برتر رشته های مهندسی تقدیر می کنیم.

وی متذکر شد: این تعداد، از میان 70 طرح دانشجویی که به انجمن شرکت های خدمات فنی، مهندسی و مشاوره ای خراسان رضوی ارائه شده است، توسط چهار داور ممیزی گردیده و بیشترین امتیازات را کسب کرده اند.

*لزوم توجه فارغ التحصیلان رشته های مهندسی به نیاز صنایع

رضا حمیدی، رئیس کمیسیون مسئولیت های اجتماعی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در دقایق آغازین این نشست، خطاب به فارغ التحصیلان رشته های مهندسی و نخبگان این رشته ها گفت: هیچ وقت از تلاش دست برندارید و از سختیها ناامید نشوید.

وی درباره نبود تناسب بین نیازها و آموزش های دانشگاهی کشور نیز اظهار کرد: رشته های دانشگاهی باید متناسب با تعداد نیاز جامعه و ظرفیت های موجود تعریف شوند. دانشکده هایی که تاسیس می شوند و توامان سطح علم و دانشی که در آنها تدریس می گردد نیز باید با آنچه نیاز داریم، تناسب داشته باشد؛ اما امکانات لازم در این راستا فراهم نشده است.

حمیدی از اهمیت بررسی نیاز مصرف کنندگان در پیشبرد طرح‌ها و ایده های اقتصادی سخن گفت و اظهار کرد: توجه به کاهش مصرف آب در صنعت امری حیاتی است و فارغ التحصیلان دارای ایده در این حوزه می توانند به کمک صنعتگران بیایند. اینکه در صنعت چه کنیم که راندمان کار تغییری نکند اما مصرف انرژی کاهش یابد، بسیار مهم است. سه سال پیش سه فارغ التحصیل رشته برق به بنده مراجعه کردند و قولی در زمینه کاهش مصرف انرژی دادند. آنها توانستند ظرف سه تا 4 ماه مصرف برق واحدهای ما را 25 درصد کاهش دهند درحالی که این موضوع به فکر خودمان نرسیده بود.

رئیس کمیسیون مسئولیت های اجتماعی اتاق مشهد از کاهش ضایعات به عنوان یکی دیگر از نیازهای امروز صنعت و اقتصاد نام برد و گفت: اگر کسی بیاید و در این زمینه ایده بدهد، صنعتگران استقبال می کنند. نوآوری، فناوری و تغییر مدل تبلیغ و توزیع محصول هم مقوله مهم دیگری است که می تواند در استخدام فارغ التحصیلان موثر باشد.

وی افزود: بهینه سازی مواد و تجهیزات، رشد راندمان و افزایش بهره وری هم اهمیت زیادی دارد. عده ای گمان میکنند رشد بهره وری یعنی زیاد کار کردن اما بهره وری یعنی زیرکانه کار کردن.

*مشکل تامین اعتبار و اخذ تسهیلات برای اجرای ایده های نو

در ادامه، این نشست وارد بخش پرسش سوالات از سوی مهندسان جوان و پاسخ به آنها از سوی کارآفرینان باتجربه شد.

علی نعمتی زاده، دانشجوی مهندسی شیمی دانشگاه فردوسی و مدیرعامل شرکت فناوران دانش کوشا، در طرح پرسش خود به مشکلات تامین اعتبار برای اجرای ایده ها و طرح های مهندسان جوان اشاره کرد و گفت: امروز برای دریافت 100 میلیون تومان تسهیلات از صندوق پژوهش خراسان باید مسیر سختی را بگذرانیم و تضامین مختلفی ارائه کنیم و چندین مرحله طرح باید بررسی شود و زمان زیادی برای پاسخ به درخواست ما صرف می گردد. سوال این است که چرا بخش خصوصی چنین صندوقی را زیرنظر شرکت شهرک های صنعتی ایجاد نمی کند تا بتوانیم با کمک تشکل های این بخش، طرح های مان را به ثمر برسانیم.

خندان دل در پاسخ به این سوال، به شرایط اقتصادی کشور و دشواری‌های فعالیت در عرصه های عمرانی زد و عنوان کرد: اقتصاد ما یک اقتصاد دولتی است و این عارضه نیز در طول زمان ایجاد شده است اما متاسفانه به بلای دیگری که گریبان این بخش را گرفته، تبدیل شدن به اقتصاد سیاسی است.

وی تاکید کرد: کشورهای توسعه یافته به سمت اقتصاد آزاد گام برداشته و دولت ها نقش نظارت بر راهبردهای اقتصادی را برعهده دارند و اگر تحول مثبتی هم رقم می خورد، به واسطه همین نوع نگاه و رویکرد است. امیدواریم مشکل اقتصاد دولتی ما به مدد اصلاح در بخش قانونگذاری مرتفع شود وگرنه وضعیت به همین منوال ادامه خواهد یافت.

وی تاکید کرد: البته نهادهای شبه دولتی تحت عنوان صندوق های حمایتی وجود دارند که می توانیم مهندسان دارای ایده را از سوی انجمن شرکت های خدمات فنی و مهندسی و مشاوره ای استان معرفی کنیم و آنها اعتبارات را در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار دهند.

وی خاطرنشان کرد: در بحث تضامین برای اخذ تسهیلات هم مشکل را درک می کنیم و هرگاه احساس کردید که از محل انجمن می توانیم به این قضیه ورود کنیم، به ما اعلام کنید.

فخرالسادات کلالی، مهندس پیشکسوت حوزه استانداردسازی و کالیبراسیون کشور نیز از دو مکان برای حل مشکل اخذ تسهیلات و تامین اعتبار فارغ التحصیلان دارای ایده نام برد و گفت: پارک علم و فناوری و دانشگاه فردوسی بخش هایی برای این منظور دارند؛ در دانشگاه فردوسی مرکز رشدی مستقر است که دانشجوی فارغ التحصیل دارای ایده می تواند از آن کمک بگیرد و با راهنمایی و مشاوره های مرکز رشد، بتواند ایده خود را به ثمر برساند.

وی ادامه داد: این مرز در کنار راهنمایی و مشاوره، زمینه ای برای پرداخت تسهیلاتی با سود کم هم فراهم می کند تا فارغ التحصیلان پس از رسیدن به مرحله به درآمدزایی ایده های خود، مبالغ را برگردانند..

*دغدغه ارتباط بین دانشجویان و کارآفرینان

جعفری، دانشجوی معماری دانشگاه الزهرا(س) نیز در این نشست به بیان دغدغه های خود پرداخت و گفت: طرحی را با همکاری دوستانم در انجمن ایجاد کردیم تا با دعوت از کارآفرینان و صنعتگران، ارتباطی بین دانشجویان و آنها برقرار کنیم و این موضوع اشتغالزایی دانشجویان را نیز به دنبال داشته باشد. برخی از سازندگان این شرط را پذیرفتند و از اجرای طرح رضایت صد در صدی داشتند و یکسال است که برخی از دانشجویان با آن ها کار میکنند و تجربه لازم برای ورود به بازار کار را هم کسب نموده اند؛ اما نکته اینجاست که برخی از سازندگان حاضر به اعتماد در این خصوص نشدند. سوالم این است که چطور می توان این اعتماد را در صنعتگران ایجاد کرد؟

خندان دل، رئیس انجمن شرکت های خدمات فنی و مهندسی و مشاوره ای خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش گفت: نکته مهمی که در این حوزه وجود دارد، ایجاد کنسرسیوم هاست که متاسفانه در کشورهای کمتر توسعه یافته این موضوع، به تفکری قالب تبدیل نشده است.

وی افزود: ما در رفتارهای تشکلی بخش خصوصی به دنبال این هستیم که ارتباطات و تجربیات خود و عوامل لجستیکی موجود را به کسانی که متقاضی هستند، ارائه بدهیم. وب سایتی هم به منظور اطلاع رسانی در این زمینه در انجمن ایجاد کردیم تا بتوانیم صاحبان دانش را با صاحبان فناوری آشنا کنیم و دسترسی دانشجو به این افراد امکان پذیر شود.

*چرایی مهاجرت نخبگان از کشور

یزدان عین القضات، دانشجوی مهندسی مواد دانشگاه صنعتی شریف نیز در خصوص ارتباط حوزه دانشگاه و صنعت گفت: در دوره دانشجویی فعالیت های خارج از درس بسیاری انجام دادم و احساس می کنم در حوزه ارتباط دانشگاه با صنعت دچار مشکل بزرگی هستیم و دور باطلی در این حوزه در حال طی شدن است. نکته اینجاست که در این باره راه حل هایی اندیشیده می شود اما ریشه مسئله حل نشده است. انجمن های بسیاری برای تسهیل این ارتباط تشکیل شدند و شرکت هایی هم در این زمینه ورود کرده اند اما توفیق چندانی حاصل نشده است.

وی افزود: امروز تاکید بر کارآفرینی است و از همه دانشجویان و فارغ التحصیلان می خواهند که کارآفرین باشند؛ اما باید به این نکته توجه داشت که توانایی افراد متفاوت است و قرار نیست همه در این زمینه موفق شوند.

عین القضات به موضوع مهاجرت نخبگان هم اشاره و اظهار کرد: امروز بسیاری از جوانان به خاطر عدم اطمینان از دستیابی به اهداف شان، مهاجرت می کنند؛ اما این افراد اگر بدانند هلدینگی وجود دارد که حاضر است به آن ها تضمین ایجاد موقعیت در ازای تخصص بدهد، پس از کسب تخصص در خارج از کشور، به میهن برمی گردند تا اینجا فعالیت داشته باشند.

دکتر مرتضی کرباسی، مدیرعامل شرکت تولیدی پزشکی ورید در پاسخ به این اظهارات گفت: یکی از بحث های آینده ما در حوزه های صنعت، تولید و بازرگانی، نیروی انسانی خواهد بود. باید امید و انگیزه را افزایش داد و اعتقاد راسخ را به ویژه در میان جوانانی که ماندگارند، ایجاد کرد. امروز همه به نوعی زنجیره ای هستیم که دلمان برای این کشور می تپد و به اعتلای این وطن ایمان و اعتقاد داریم و می توانیم موفقیت را به دست آوریم. بخش خصوصی نیز در این زمینه از کارآفرینان جوان حمایت خواهد کرد.

در تشخیص نوع دانش مهندسی نیازمند رفورمی فرهنگی هستیم

در ادامه تریبون در اختیار امیری، یکی دیگر از فارغ التحصیلان مهندسی قرار گرفت. او گفت: این را قبول داریم ارتباط دانشگاه با صنعت در سال های اخیر تا حدودی شکل گرفته است اما سوال اینجاست که در چند کارگاه صنعتی، بخش ارتباط با دانشجو وجود دارد؟ و بخش صنعت برای پررنگتر نشدن ارتباطش با دانشگاه چقدر کم کاری کرده است؟

خندان دل در پاسخ به این نکات اظهار کرد: موضوع اینجاست که در تشخیص نوع دانش مهندسی مورد نیاز دچار مشکل شده ایم. امروز علاقه و گرایش به حوزه پزشکی زیاد است. تفکر غالب امروز متاسفانه به این سمت است که باید به سمت رشته ای بروید که درآمد خوبی کسب میکند.

وی تاکید کرد: لازم است رفورمی فرهنگی ایجاد کنیم؛ این اصلاح باید از سوی جوانان با مطالبه گری و درخواست و اصرار ایجاد شود وگرنه مسیری که پیش میرویم، به سوی تعالی نیست.

رئیس کمیسیون فنی و مهندسی اتاق مشهد ادامه داد: اعتقاد هیات مدیره انجمن شرکتهای فنی و مهندسی و اتاق بازرگانی به نسل جوان است. افراد باید مطالبه گر باشند و ما هم باید پاسخگوی این مطالبات باشیم. نسلهای جدید همواره دارای ایده های جدیدتری نسبت به نسل گذشته اند و امیدوارم با این روحیه مطالبه گری بتوانیم مسیر رشد و تعالی را طی کنیم.

 دکتر سبحان صفریان، عضو هئیت علمی گروه مکانیک دانشگاه خیام و مدیر دفتر ارتباط با صنعت این دانشگاه نیز در بخش پایانی این نشست گفت: ما امروز اجازه تغییر در دروس دانشگاهی را نداریم اما در دانشگاه خیام کاری را شروع کردیم و در کنار آموزش دروس دانشگاه، دوره های آموزشی دو تا سه ماهه هم برای دانشجویان برگزار میکنیم تا اطلاعاتی از کارهای بیرون داشته باشند و بتوانند بعد از فارغ التحصیلی در زمان کوتاهی وارد بازار کار شوند. به نظرم نیاز است تکنسین های زیادی تربیت کنیم. در کشورهایی چون کانادا تکنسینها بسیار سریع جذب میشوند و حقوق تکنسین و مهندس هم با یکدیگر تفاوت چندانی ندارد. در ایران هم باید در این زمینه فرهنگسازی صورت گیرد.

در پایان این نشست از دانشجویان ارائه دهنده طرح های برتر و فرهیختگان حوزه مهندسی تقدیر شد. رحیم رحیمی، یزدان عین القضات، مصطفی هادوی، سجاد مهدی نژاد و فاطمه جعفری، دانشجویانی بودند که به ترتیب رتبه های اول تا پنجم را از آن خود کردند.

 

دانلود اپلیکیشن اتاق بازرگانی