تاریخچه اتاق بازرگانی ،صنایع ، معادن و کشاورزی خراسان رضوی
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی؛ سابقهای طول و دراز دارد و هویت آن با 140سال فعالیت تشکلی پیوند خورده است.
برای رسیدن به سررشته ماجرای ایجاد و تکوین این نهاد مدنی اقتصادی باید روی تقویم تا سال 1263 و ایجاد مجلس «وکلای تجار» (به عنوان اولین نهاد حامی تجار ایران) به عقب برگردیم. این نهاد بعدها به اتاق تجارت تغییر یافت و امروز آن را با نام اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی میشناسیم.
اما روند شکلگیری اتاق تجارت در شهرهای مهم کشورمان همچون مشهد، ماجرای خودش را دارد. بعد از شکلگیری اتاق تجارت تهران(در سال 1305)، موضوع ایجاد اتاق تجارت در شهرستانها مورد توجه و حمایت وزارت تجارت و فلاحت و فوائد عامه قرار گرفت و در این رابطه دستورالعملی را صادر نمود.
در مشهد این مسئله از اواخر سال 1307ش. موردتوجه قرار گرفت. والی خراسان در روز 27 اسفند 1307ش. برای انتخاب هیئت نظار اتاق تجارت مشهد عدهای از تجار را دعوت نمود. 29 نفر از تجار در اداره ایالتی حاضر شدند و 6 نفر از آنان با رأی مخفی جهت نظار انتخاب شدند. کمتر از یک ماه بعد، هیئت نظار انتخابات اقدامات مقدماتی را برای برگزاری آن انجام داد تا اسامی تجار و اشخاصی که میتوانستند در انتخابات شرکت کنند را اعلام نماید.
سرانجام هیئت نظار در 29 فروردین 1308ش. صورت اسامی 360 نفر از تجار صاحب حق رأی را منتشر کرد و در 8 مرداد 1308ش. اولین دوره انتخابات اتاق تجارت مشهد برگزار و 21 منتخب آن مشخص شدند.
براساس اسناد تاریخی نیز، اولین جلسه رسمی اتاق تجارت مشهد روز 13 آبان 1308ش. با حضور این منتخبان برگزار شد.
روسای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد از ابتدای انقلاب تا کنون :
خلاصه تاریخچه شکل گیری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن مشهد:
- 1308 تاسیس اتاق تجارت مشهد
- 1310 الی 1315 فعالیت اتاق تجارت مشهد بدستور دولت به حالت تعلیق درآمد .
- 1315 اتاق تجارت مشهد تحت نظارت بیشتر دولت قرار گرفت و جزو 16 اتاق تجارت بود که فعالیت خود را تحت نظارت شدید دولت دراین سال مجدداً آغازنمود .
- 1327 اتاق بازرگانی مشهد ، جانشین اتاق تجارت مشهد گردید .
- 1348 اتاق بازرگانی و صنایع و معادن مشهد از ادغام اتاق بازرگانی و اتاق صنایع و معادن مشهد تشکیل گردید .
- 1358 پس از فرمان امام خمینی ( ره ) در رابطه با تعیین هیات رئیسه موقت اتاق ایران ، هیئت رئیسه موقت اتاق مشهد از طرف استاندار بشرح زیر
آقایان :
1. علی امیر پور
2. علی باقرزاده
3. جواد وجدانی
به صورت انتصابی مسئول اداره اتاق مشهد گردیدند ، سپس بصورت انتخابی از طرف صاحبان کارت هیات رئیسه انتخاب و آقای جواد ضیائی به سمت رئیس اتاق تعیین گردیدند ، پس از چهار ماه در همین سال آقای حسین ساختیان چی بعد از استعفای آقای ضیائی به سمت رئیس اتاق انتخاب گردیدند ، سه ماه پس از انتخاب ایشان ، با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب که هیات نمایندگی اتاقها ترکیبی از انتصابی و انتخابی بود ( 7نفر انتصابی و 8 نفر انتخابی از طرف اعضا اتاق ) آقای محسن محسنیان به سمت رئیس اتاق انتخاب گردیدند و مدت ریاست نامبرده تا اوایل 1363 ادامه یافت .
- از 1363 تا به امروز هر چهار سال یکبار انتخاب هیات نمایندگان انجام می شود که در سال 1363 شادروان علی امیر پور به سمت ریاست اتاق برگزیده شدند که تا پانزدهم آذر 83 ، ریاست اتاق را عهده داربودند و از دیماه همانسال غلامحسین شافعی ( نائب رئیس اتاق) به سمت ریاست اتاق منصوب شدند.
در دو دور بعدی انتخابات هیات نمایندگان نیز آقای شافعی به سمت ریاست اتاق انتخاب شد و همچنین ریاست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز بر عهده داشت.
در دهمین دوره انتخابات اتاقهای بازرگانی نیز آقای محمدرضا توکلی زاده با اکثریت آراء به ریاست اتاق مشهد منصوب شد.