آمادگی اتاق بازرگانی مشهد برای افزایش نقش آفرینی در حوزه آموزش مهارت

در نشست مشترک رئیس سازمان فنی و حرفه ای کشور با روسای تشکل ها و مدیران بنگاه های اقتصادی خراسان رضوی مطرح شد:
آمادگی اتاق بازرگانی مشهد برای افزایش نقش آفرینی در حوزه آموزش مهارت
در نشست مشترک رئیس و مسئولان سازمان فنی و حرفه ای کشور با روسای تشکل ها و مدیران بنگاه های اقتصادی خراسان رضوی، موضوع مهارت های مورد نیاز صنایع و نقش آفرینی تشکل هایی چون اتاق بازرگانی برای انعکاس این نیازها به سازمان فنی و حرفه ای، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی؛ «مجید محمدزاده طبسی»، رئیس شورای آموزشی اتاق بازرگانی مشهد قرار گرفت. او گفت: امروز دغدغه نان باعث شده نیروهای کار نگران معیشت و معاش خود باشند و از بخش مهارت آموزی دور و بعضا غافل بمانند. از طرفی، فارغ التحصیلان بی شماری داریم که مدارک عالی دارند اما کار بلد نیستند. در کنار این ها، نیازهای برآورده نشده بنگاه های اقتصادی را هم شاهدیم که به دنبال نیروی کاربلد برای رفع آن نیازها هستند.
وی گفت: حدود سه سال پیش تفاهم نامه ای بین اتاق ایران، سازمان فنی و حرفه ای و بنیاد آموزش مهارت آلمان امضا شد و سپس، این تفاهم نامه به صورت دو جانبه بین سازمان فنی و حرفه ای و اتاق بازرگانی منعقد گردید و مفاد آن در استان خراسان رضوی نیز اجرا گردید و برکات خوبی در پی داشت.
محمدزاده اظهار کرد: در سال جاری به دلیل فراگیر شدن ویروس کرونا، سازمان فنی و حرفه ای استان با استفاده از سامانه مدیریت آموزش اتاق مشهد توانسته برای ثبت نام فراگیرهای خود بدون نیاز به حضور فیزیکی اقدام کند.
وی بر اهمیت تعامل میان سازمان فنی و حرفه ای و اتاق بازرگانی مشهد برای ارتقای مهارت آموزی ها در محیط های کار تخصصی تاکید کرد و خواستار پیگیری این تعاملات از سوی طرفین شد.
*لزوم اطلاع رسانی مطلوب بخشنامه ها و تسهیلات سازمان فنی و حرفه ای
رئیس شورای آموزشی اتاق بازرگانی مشهد، همچنین اطلاع رسانی مطلوب بخشنامه ها، تسهیلات و مشوق های آموزشی از سوی سازمان فنی و حرفه ای را خواستار شد و گفت: این اتفاق لازم است تا اتاق بازرگانی نیز بتواند اطلاع رسانی بهتری به اعضایش در این زمینه داشته باشد و رسالت فراگیر شدن آموزش های فنی و حرفه ای در کشور هر چه بیشتر شکوفا و عملی گردد.
وی با اشاره به ایجاد سامانه جامع مهارت در آلمان، اتریش و دیگر کشورهای اروپایی اظها کرد: در این سامانه هم بنگاه های اقتصادی می توانند نیازهای خود را اعلام کنند و هم سازمان های آموزش فنی و حرفه ای تخصص ها و دوره هایی که برگزار می کنند را اعلام می نمایند. مشخصات استادان و نیازها بنگاه ها برای جذب نیروی کار نیز در این سامانه ثبت می شود. در واقع، سامانه جامع مهارت کار، آموزش را تسهیل می کند و این مراکز از طریق آن به خوبی می توانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
محمدزاده خاطرنشان کرد: اگر بودجه چنین سامانه ای از سوی سازمان فنی و حرفه ای کشور تامین شود، مرکز آموزش اتاق بازرگانی مشهد نیز این آمادگی را دارد که در تکمیل آن نقش آفرینی کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به استان خراسان رضوی به عنوان قطب گردشگری ایران و نیازهای متعددی که برای آموزش در این زمینه وجود دارد، اشاره و تصریح کرد: اگر دوره های آموزشی در این خصوص برگزار شود، در بهبود وضعیت اقتصادی استان می تواند تاثیر زیادی داشته باشد و مهارت های این بخش نیز ارتقا یابد. صنایع دستی یکی از ظرفیت های دیگر خراسان است و به خصوص در زمینه سنگ های قیمتی و زیورآلات، اتحادیه مربوطه، بارها درخواست برگزاری دوره های آموزشی در این حوزه را از مرکز آموزش اتاق داشته است.
محمدزاده حوزه های برق و الکترونیک و دیجیتال مارکتینگ را یکی از نقاط قوت مرکز آموزش اتاق دانست و گفت: این مرکز آمادگی را دارد تا به عنوان یک ساختار تخصصی در این حوزه کار، آموزش ها را در استان خراسان رضوی آغاز کند و حتی آن را در کشور ترویج دهد.
وی ادامه داد: در زمینه حمل و نقل نیز به دلیل تمرکز شرکت های حمل و نقل و موقعیت جغرافیایی استان می توانیم دوره های خوبی برگزار کنیم؛ کما اینکه تاکنون دوره های مربوط به حمل و نقل کالاهای خطرناک و دوره حرفه ای رانندگی را برگزار نموده ایم.
* جایگاه اتاق در امر آموزش مهارت ها، مسئولیت زیادی بر دوش پارلمان بخش خصوصی می گذارد
در ادامه، رضا حمیدی، رئیس کمیسیون مسئولیت های اجتماعی اتاق بازرگانی خراسان رضوی پشت تریبون قرار گرفت. او گفت: دیروز اولین قرارداد همکاری بین سازمان فنی و حرفه ای کشور با دانشگاه فردوسی به عنوان اولین دانشگاه کشور در زمینه مهارت آموزی منعقد شد.
وی اظهار کرد: توجه ویژه ریاست سازمان فنی و حرفه ای کشور به جایگاه اتاق در امر آموزش مهارت ها، مسئولیت زیادی بر دوش اتاق می گذارد اما اتاق به خوبی می تواند از عهده این مهم برآید.
وی با اشاره به جمعیت بالای فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکار، از هزینههای کلانی سخن گفت که برای تربیت آنها به کار گرفته می شود اما اثراتش در اشتغال این قشر نمایان نمی گردد و خواستار بازنگری در سیستم های آموزشی و هدایت بخشی از آن به سمت مهارت محوری شد.
*نیاز صنایع دانش بنیان به نوع جدیدی از مهارت ها
محمدعلی چمنیان، رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و بازار پول اتاق خراسان رضوی و مدیرعامل شرکت نیان الکترونیک نیز در بخشی از این نشست، با اشاره به مسئولیت این شرکت در مهارت آموزی در شهرک صنعتی توس گفت: صنعت ما به صورت دانش بنیان، از اولین استارتاپ های ایران بوده که با سه نیروی کار در بخش الکترونیک و مخابرات شروع به کار کرده است و در حوزه ایستگاه های بیتیاس (BTS) و مخابراتی و تجهیزات انرژیهای نو، با استفاده از دانش الکترونیک قدرت، فعالیت می کند.
چمنیان گفت: با تغییر رویکردی که به صنایع دانش بنیان داریم، باید بگوییم که این صنایع نوع جدیدی از مهارت ها را می طلبد. در صنایع دانش بنیان قصدمان این است که ایجاد فناوری کنیم و در ادامه آن صدها محصول تولید نماییم و این مهم نیازمند توان بالاتری از مهارت های فنی و حرفه ای است. آموزش هایی که در مرکز جدید خود درنظر داریم این است که افراد، متناسب با نیازهای مدرن صنعت، تربیت شوند و البته کسانی که با فناوری آشنا باشند و بتوانند به راهکارهای نو برای حل مسائل برسند.
وی با تاکید بر اهمیت ایجاد تفاوت در آموزش های فنی و حرفه ای تصریح کرد: در هنگام امضای تفاهم نامه آموزش های دوگانه بین ایران و آلمان، صحبت از این شد که محتوای این آموزش ها بسیار مهم و متفاوت از آموزش سنتی است. بر این اساس، فرد باید در مرکزی که آموزش می بیند، با دستگاه های جدید آشنا شود و کار کند. از طرفی، در برنامه ای که با مراکز آموزش فنی و حرفه ای ایران داریم، تاکید بر این است که احراز صلاحیت افراد را خارج از مرکز آموزش قرار دهیم. در واقع، کسی که آموزش می دهد، نباید احراز صلاحیت کند زیرا این موضوع باعث کاهش استانداردها می شود.
ناهید مسلمی، معاون پژوهش، برنامه ریزی و سنجش مهارت سازمان فنی و حرفه ای کشور نیز، یکی از مهمترین چالش های مهارتی امروز را نبود آزمون گری برای سنجش مهارت نیروی کار دانست و گفت: لازم است تحلیل خوبی از سطح مهارت در استان خراسان رضوی داشته باشیم و براساس آن، برنامه های آتی آموزش های خود برای ارتقای هدفمند مهارت در این استان را پیش بینی نماییم.
*برای اخذ گواهینامه بین المللی نیازمند آموزش های بین المللی هستیم
علی شریعتی مقدم، رئیس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق مشهد نیز با بیان اینکه، برای ایجاد نهضت در حوزه آموزش به جهش اراده نیازمندیم، گفت: نگاه ما به اخذ گواهینامه بین المللی در حوزه آموزش باید این گونه باشد که سطح آموزش ها هم باید بین المللی تعریف گردد و لازم است عمق بیشتری به آموزش ها بدهیم. اگر گواهی بین المللی، دارای سطحی جهانی نیز باشد، می تواند اثر بسیار زیادی در صنایع ما رقم بزند. اگر به دنبال نزدیک شدن به سطح آموزش در دنیا هستیم، باید به فناوری های روز دست یابیم و در آن زمینه آموزش ارائه دهیم.
وی افزود: امروز برداشت زعفران به طور متوسط در زمین های زراعی رو به کاهش است؛ درحالی که منابع آبی ارزشمند برای این زمین ها استفاده می شود و با آموزش می توان متوسط برداشت از مزارع را افزایش داد. با کمک اتاق بازرگانی ایران، مرکز بین المللی توسعه کسب و کارها در این تشکل در حال پایه گذاری است و در این مرکز، موضوع آموزش و نگاه جهانی به آن می تواند موثر واقع شود.
*اعلام آمادگی برای آماده ایم ایجاد مرکز آموزش مهارت های دیجیتال و سنجش مهارت
«پیام رشیدی»، سرپرست مرکز آموزش اتاق مشهد نیز در این نشست با اشاره به نقش آموزش در بهره وری و ایجاد ارزش افزوده گفت: در این نشست، دو نهاد مرجع یعنی اتاق بازرگانی و پارلمان بخش خصوصی که نقش تقاضا در بازار کار را ایفا می کند و سازمان فنی و حرفه ای که نقش عرضه در این بازار را دارد، درباره نیازهای این بازار و الزامات آن با یکدیگر به تعامل پرداختند و نتایج خوبی نیز حاصل آمد.
وی در واکنش به درخواست هاشمی، رئیس سازمانی فنی و حرفه ای کشور از اتاق مشهد برای ایجاد مرکز عالی سنجش مهارت در این شهر، بیان کرد: ایجاد این مرکز و الزامات آن را مدنظر قرار خواهیم داد و آماده ایم ساختمان مرکز آموزش اتاق بازرگانی خراسان رضوی را به محلی برای مرکز آموزش مهارت های دیجیتال و مرکز سنجش مهارت ارتقا دهیم.
افشین رحیمی، مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: ما از مدل مرکز آموزشی که در نیان الکترونیک داریم، سه مرکز دیگر در نیشابور، شهرک صنعتی کاویان فریمان و شهرک صنعتی مشهد آماده واگذاری داریم و 500 میلیون تومان اعتبار برای آنها پیش بینی شده است.
وی ابراز امیدواری کرد که تعاملات مثبت بخش خصوصی، اتاق بازرگانی و سازمان فنی و حرفهای به ارتقای مهارتآموزی ها و رشد محیط های فنی کسب و کار، منجر شود.
اخبار عمومی
اخبار کمیسیونها
- اخبار کمیسیون تجارت
- اخبار کمیسیون صنعت
- اخبار کمیسیون کشاورزی و آب
- اخبار کمیسیون گردشگری
- اخبار کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران
- اخبار کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی
- اخبار کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت
- اخبار کمیسیون معدن و صنایع معدنی
- اخبار کمیسیون مسئولیت اجتماعی
- اخبار کمیسیون سرمایه گذاری و بازار پول
- اخبار کمیسیون انرژی